Icebridge Oy - Viileä idea lähti lentoon

Koonnut: Sari Okko kuvat: Mikko Käkelä

Miten lentoyhtiö voi säästää jopa yli miljoona euroa vuodessa? Keksijä Jarmo Aurekoski teki sen, mitä lentoliikenteen catering-ala oli tuloksetta yrittänyt ruokien säilytysongelmien ratkomiseksi jo vuosikymmeniä tuhansien ammattilaisten voimin.

Lentokone-cateringin parissa työskennellessään Aurekoski pisti merkille ruuan kuljetuksen ja säilytyksen ongelmat. "Siitä idea tuotekehityksestä alun perin sai alkunsa", Aurekoski toteaa.

Ideasta syntyi tuote, Icebridge-jäähdytin. Kun jäähdytin asetetaan tarjoiluvaunuun, ruuat säilyttävät hygieenisen lämpötilan jopa yli 20 tuntia. Keksinnön ansiosta ruuat voidaan lastata koneeseen jo lähtökentältä myös pitkillä ja yöpyvillä lennoilla.

Onnea ja osaamista

Keksintö syntyi tarpeeseen. "Kilpailevien jäähdytyslaitteiden tarjoamat säilytysajat ovat maksimissaan viisi tuntia. Maailman suurin tarjoiluvaunuvalmistaja kysyikin, miten olen voinut keksiä tämän, kun heillä on kokonainen armeija insinöörejä miettimässä samaa asiaa", keksijä hymyilee.

Maailmalla odotettua innovaatiota työstettiin Keksintösäätiön protopajassa vuonna 2009. "Protopaja toimi tuotekehityspajana, missä kokeilujen kautta haimme oikeaa teknistä ratkaisua. Ilman ammattitaitoista apua tuotetta olisi ollut vaikea saada nykyiseen muotoonsa."

Läpimurtoon tarvittiin keksijän ennakkoluulottoman rohkeuden lisäksi Aurekosken mukaan hitusen onnea. "Haimme kuumeisesti sopivia materiaaleja, mittasuhteita ja toimintamekanismia. Neljännen proton jälkeen keksin sattuman kautta käänteentekevän parannuksen."

Keep it simple!

Jäähdyttimen tuotteistamista helpotti tarjoiluvaunujen vakiomitta. Tuote sopii lähes kaikkiin markkinoilla oleviin tarjoiluvaunuihin. Valmistamisessa pitää huomioida elintarvikesäädökset sekä materiaalien kestävyys ja lämpötilojen nopeatkin vaihtelut.

Icebridgen salaisuus on Aurekosken mukaan sen yksinkertaisuudessa. "Jos tuote on liian monimutkainen, se ei voi toimia. Yksinkertaista tuotetta pystyy helpommin monistamaan ja sen riskit ovat helpommin minimoitavissa."

Jäähdyttimet kootaan ja viimeistellään Tuusulassa Icebridge Oy:n tiloissa, mistä ne lähetetään maailmalle. "Volyymeja on vielä vaikea arvioida, mutta lentoyhtiöt ovat osoittaneet suurta kiinnostusta. Yhteydenottoja on tullut Iranista asti", Aurekoski iloitsee.

www.icebridge.eu

Lue myös juttu Keksi-lehdessä 2/2011, sivu 6.