Oncos Therapeutics - Täsmähoitoa syöpäkasvaimiin

Koonnut: Sari Okko, kuva: Mikko Käkelä

Onkolyyttisistä viruksista on kasvamassa tehokas syövän hoitomuoto. Biotekniikkayritys Oncos Therapeuticsin kehittämiä virushoitoja on annettu myöhäisen vaiheen syöpäpotilaille jo 18:aan eri syöpämuotoon lupaavin tuloksin.

Yritys sai alkunsa virusterapiaan erikoistuneen Helsingin yliopiston tutkimusryhmän työstä, jonka tutkimusprofessori Akseli Hemminki käynnisti vuonna 2002. Kehitystyön taustalla on virusterapiaan erikoistuneen ryhmän pitkäaikainen tutkimus.

Yrityksen haasteena oli kääntää tieteellinen työ liiketoiminnaksi. Alkuvaiheessa tärkeimpiä tukijoita olivat Keksintösäätiö, ELY-keskus, Tekes ja Helsingin yliopisto. Samalla tehtiin työtä myös jatkorahoituksen varmistamiseksi.

Oikeat kumppanit tarpeen

Toimitusjohtaja Pekka Simula korostaa, että varhaisen vaiheen yrityksen on oltava uskottava rahoituskumppaneita etsiessään. Siksi keksintöjen immateriaalioikeuksien hallitseminen ja patenttien laatu ovat oleellisia kaupallistamisen taustatekijöitä.

Simulan mukaan menestyvään tiimiin tarvitaankin erikoisalan asiantuntijoita niin tutkimustyöstä, terveysteknologiabisneksestä kuin riskirahoituksesta. "Sopiva yhdistelmä auttaa sekä kartoittamaan oikeita kumppaneita että puhumaan rahoittajille niiden omalla kielellä."

Oncos onnistui kokoamaan paketin, johon riskirahoittajat uskoivat. Keväällä 2010 yritys sai neljän miljoonan euron sijoituksen bio- ja terveystekniikkaan erikoistuneelta HealthCap-pääomasijoittajalta. "Pystyimme kääntämään tieteen kaupallisiksi mahdollisuuksiksi, kuten pitikin", Simula toteaa.

Lupaavia hoitotuloksia

Oncos kehittää viruksiin perustuvia uuden sukupolven syöpähoitoja. "Menetelmä perustuu viruksiin, jotka tuhoavat jakautuessaan syöpäsoluja vahingoittamatta terveitä soluja", strategiajohtaja Timo Ahopelto kuvaa.

Vuonna 2007 aloitetuilla kokeellisilla virushoidoilla on saatu lupaavia tuloksia levinneissä ja pitkälle edenneissä syövissä, joihin normaalit hoidot eivät ole tehonneet. Tulokset ovat vahvoja.

"Jakaantuneen viruksen kopiot hakeutuvat uusiin syöpäsoluihin, joissa viruksen kopiot jakautuvat jälleen. Virukset voivat tuhota syöpäsoluja myös etäpesäkkeissä, joihin ne kulkeutuvat verenkierrossa."

www.oncos.com

Lue myös juttu Keksi-lehdessä 2/2010, sivu 4.