Spinmade Oy - Nopeita solmuja kalastajille

Koonnut: Sari Okko, kuva: Spinmade Oy

 

Niin kuin moni keksintö, myös Click2Knot sai alkunsa arkisesta ongelmasta. "Sain idean kalastajan solmuntekovälineestä ystävältäni, joka tuskaili solmujen kanssa kalassa ollessaan", keksijä Samuli Orko kertoo.

Orko vei ideansa Keksintösäätiöön jo vuonna 2005. Ensimmäinen versio ei vielä liiketoiminnan kehittämispäällikkö Risto Paajasta vakuuttanut. Kun Orko palasi uuden 3D-mallin kanssa, ajatus solmun muodostumisesta oli kirkastunut.

Keksintösäätiön protopajassa käytiin läpi lukuisia testausvaiheita, jotka liittyivät voimansiirtoratkaisuihin, materiaaleihin ja korroosionestoon. Kaiken hiomisen keskellä syntyi loistavia oivalluksia.

Ui kuten pitääkin

"Protopajan rooli oli aivan keskeinen", Orko korostaa. "Hankalinta oli solmun muodostus ja siiman pysyminen urassaan. Haastavaa oli myös kuluttajan kukkarolle sopivan massatuotteen valmistus teknologiamme tarkkuusvaatimuksilla."

Click2Knot solmii luotettavan unisolmun. Laitteeseen syötettyyn siimaan muodostuu solmu, kun käsikahvaa puristetaan muutaman kerran. Laite sopii mainiosti esimerkiksi lapsille, ikäihmisille ja satunnaisille kalastajille.

"Laite nopeuttaa ja helpottaa solmun tekoa. Ja mikä tärkeintä: oikein tehty solmu saa vieheen uimaan kuten pitääkin", Orko korostaa.

Yli sudenkuoppien

Orko tietää, ettei pelkkä keksintö myy, vaan monen asian on loksahdettava kohdalleen ja markkinoiden on oltava valmiina.

"Tuotteistaminen on ensiarvoisen tärkeää, ja se tehtiin yhteistyössä hienosti. Start up -yrityksenä väistimme monta sudenkuoppaa saamamme avun ansiosta", Orko sanoo.

Kun tuote oli teknisesti valmis ja rahoitus kasassa, alkoi muottien valmistuksen, muotoilun, käyttöohjeiden, pakkauksen, jakelun, hinnoittelun ja markkinoinnin suunnittelu. "Suurin haaste on luoda tunnettuutta ja kysyntää", Orko tietää.

www.spinmade.fi

Lue myös juttu Keksi-lehdessä 2/2011, sivu 8.