Mallioikeus

Mallioikeus eli mallisuoja on tarkoitettu esineen ulkomuodon suojaksi, ja se antaa määräaikaisen yksinoikeuden mallin käyttöön. Mallilla tarkoitetaan tuotteen tai sen osan ulkomuotoa, joka johtuu tuotteen tai sen koristelun piirteistä, kuten linjoista, ääriviivoista, väreistä, muodosta, pintarakenteesta tai materiaalista.

Mallioikeuden hakeminen ja voimassaolo

Mallioikeuden saanti vaatii mallin rekisteröintiä. Mallioikeus on maakohtainen ja sen saaminen edellyttää mallin rekisteröintiä kussakin maassa erikseen. Mallin rekisteröimisen edellytyksenä on, että malli on uusi ja yksilöllinen. Suomessa rekisteriviranomaisena toimii Patentti- ja rekisterihallitus.

Samalle tuotteelle voidaan hakea sekä mallioikeutta että patenttia ja/tai hyödyllisyysmallia. Mallioikeus suojaa tuotteen tai sen osan ulkomuotoa, patentti ja hyödyllisyysmalli taas itse keksintöä. Mallioikeus on voimassa viisi vuotta hakemispäivästä ja se voidaan uudistaa neljästi viideksi vuodeksi kerrallaan eli maksimisuoja-aika on 25 vuotta.

Yhteisömalli

Yhteisömallin avulla tuotteeseen voi saada suojan yhdellä hakemuksella koko EU:n alueella. Mallisuoja syntyy ja lakkaa koko yhteisön alueella eikä sitä voida jakaa niin, että se olisi voimassa esimerkiksi vain osassa yhteisön valtioita.

Rekisteröimättömän yhteisömallin suoja-aika on kolme vuotta siitä päivästä lukien, jolloin malli tuli ensimmäistä kertaa tunnetuksi yhteisössä. Rekisteröimätön malli antaa sen haltijalle suojaa vain jäljentämistä vastaan.

Lue lisää mallisuojasta Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta.