PATENT

Patent innebär att ägaren till en uppfinning får en exklusiv rättighet, som beviljas efter ansökan, att förbjuda andra från att yrkesmässigt utnyttja sin uppfinning. Patent kan erhållas för en uppfinning som är industriellt användbar, ny och väsentligt skiljer sig från tidigare uppfinningar.

Patentet är en nationell rättighet och gäller endast i det land där patentskydd har ansökts om och beviljats. Det finns inget ”världspatent”, utan patent måste ansökas separat för varje land där uppfinningen ska skyddas.

Syftet med patent är att skydda immateriell egendom. Patent kan vara en del av ett företags affärsstrategi. Genom patent kan man skydda sig mot konkurrenter och få ett försprång gentemot dem. Konkurrenter tvingas ofta söka alternativa lösningar för att komma in på samma marknad. Patent kan också säljas eller licensieras, vilket ger rättigheter till användning av uppfinningen.

Trots patentet får vem som helst tillverka en produkt enligt uppfinningen för eget bruk, om produkten inte används kommersiellt eller yrkesmässigt. Yrkesmässig användning av uppfinningen inkluderar tillverkning, försäljning, användning, import och användning av den patenterade metoden. Patentet ger en ”förbudsrätt”, och patentinnehavaren måste själv övervaka överträdelser av patentet.

Man kan ansöka om både patent och nyttighetsmodell parallellt för samma uppfinning. Nyttighetsmodellen kan vara användbar i början när ett snabbt registreringsbevis behövs för att hantera eventuella överträdelsesituationer. Å andra sidan kan en patentansökan ändras till en nyttighetsmodellansökan om det visar sig att uppfinningen inte är tillräckligt uppfinningsrik för att få ett patent. 

Hur ansöker man om patent?

En patentansökan görs skriftligen till Patent- och registerstyrelsen (PRH). Ansökan bör innehålla en beskrivning av uppfinningen med eventuella ritningar, patentkrav och en sammanfattning. Beskrivningen bör vara så tydlig att en yrkesman kan använda uppfinningen baserat på den.

En patentansökan blir offentlig i sin helhet först 18 månader efter ansökningsdatumet. Uppfinningens namn samt sökandens och uppfinnarens namn blir offentlig information omedelbart efter att ansökan har lämnats in.

Patentet måste ansökas om innan uppfinningen offentliggörs. Därför bör ansökan göras innan uppfinningen presenteras på mässor, i artiklar, presentationer eller forskningsrapporter. Offentliggörande innebär att en obegränsad grupp med människor har haft möjlighet att bekanta sig med uppfinningen. Patentgodkännande tar vanligtvis flera år. Patentet träder i kraft retroaktivt från ansökningsdatumet.

Att ansöka om patent utomlands

I Finland kan patentet vara giltigt i 20 år från ansökningsdatumet, förutsatt att årsavgifterna för patentet har betalats. Patentet gäller endast i det land där det har beviljats. Ett i Finland beviljat patent skyddar alltså uppfinningen endast i Finland. Om du vill skydda din uppfinning med patent även utomlands måste du ansöka om patent separat i varje land. Vid utländsk patentansökan är det fördelaktigt att utnyttja prioritetssystemet. Då måste utländska patentansökningar göras inom 12 månader från dagen då den första ansökan gjordes.

Patent är vanligtvis nödvändigt i de länder där man avser att utnyttja en uppfinning eller där man förväntar sig konkurrensverksamhet. Utlandsbaserad patentansökan kan hanteras genom att direkt ansöka om patent från varje lands patentmyndighet eller genom det internationella (PCT) eller europeiska (EPC) patentsystemet.

Hjälp med patentfrågor

Enbart en patentansökan eller beviljat patent leder inte automatiskt till kommersialisering av en uppfinning. Vanligtvis är en uppfinning inte en färdig produkt i patentansökningsstadiet. Att ansöka om ett patent tar tid och resurser. Det rekommenderas att använda en patentombudsmans expertis vid utformningen av patentansökan.

Mer information finns tillgänglig från:

Läs mer om patent på Patent- och registerstyrelsens webbplats samt på följande webbplatser:
http://fi.espacenet.com/