1880 keksinnön ja idean mies

Kokolla on 1880 keksintöä ja ideaa. Kaupallisesti hyödynnettäviä niistä on puolen sataa muutama sata – ainakin. Eivätkä ideat lopu. Nyt Kokko on ”testamenttaamassa” 200 keksintöään, joilla on taloudellista potentiaalia Suomen käyttöön. Foorumi tälle on Keksintösäätiö, jonka risteilyllä Kokko ajatuksiaan esitti.

Kokon elämäntarina on hämmästyttävä ja kiehtova. Työuransa hän teki viimeksi Rambollissa, entisessä Viatekissa tieinsinöörin. Hän osallistui lukuisiin suunnittelu- ja rakennusprojekteihin, jotka liittyivät teiden, siltojen, rautateiden, lentokenttien ja meriväylien rakentamiseen.

Työnantaja pääsi hyödyntämään Kokon innovatiivisuutta, työuran jälkeen Kokko alkoi koota keksintöjään yhteen. Osa niistä on oivalluksia, toiset taas teknisiä taidonnäytteitä.

Kokon mapissa olevasta liki kahdesta tuhannesta keksinnöstä ja ideasta osasta hän on itse tehnyt prototyypin. Keksintöjen tuotteistamiseen eläkeläisen omat rahkeet eivät kuitenkaan aina riitä, sillä ideoiden kehittelyyn tarvitaan paitsi aikaa myös kontakteja ja rahaa.

Laattajärjestelmä – uusin innovaatio

Kokon mielestä enkelisijoittajien kanssa olisi löydettävä hedelmällistä yhteistyötä, bisnesenkeli kaivaisi esiin toteutettavat innovaatiot. Tärkeää olisi löytää inspiroiva tiimi.

Nyt Kokko miettii muun muassa tekoälyn käyttöä. Esimerkkinä hän mainitsee jätehuollon kuljetusten optimoinnin.

Kaupallista kiinnostusta herättänyt Kokon innovaatio on laattajärjestelmä, jossa yhdellä laattamallilla voidaan koota säännöllisiä tai epäsäännöllisiä kuvioita lattioihin, seiniin, piha-alueisiin ja kävelyteihin. Laattasovelluksia Kokko on kehitellyt pöydiksi ja tuoleiksi.

– Entä kuinka vetoketju korjataan? Sitäkin ratkaisua Kokko on kehitellyt.

Kokko huomauttaa, että ideoiden puute ei ole haaste. Haaste on löytää ratkaisujen arvoisia ongelmia.

Kirjoittanut Keksintösäätiö

12.06.2018

Muut Artikkelit