Euroopan innovaationeuvostossa (EIC) on kolme rahoitusohjelmaa: Pathfinder, Transition ja Accelerator. Aiemmassa 21.2.2024 julkaisemassamme tiedotteessa käsittelimme Acceleratoria, joten nyt keskitymme pääasiassa kahteen ensimmäiseen ohjelmaan.
Pathfinder on tarkoitettu varhaisen vaiheen innovaation rahoitukseen
Pathfinder on tarkoitettu hyvin varhaisen vaiheen yliopistotutkimukseen tai yritysidean kehittämiseen, jossa teknologiavalmiustaso (TRL) on tasolla 1—4. Pathfinder-rahoituksen turvin nostetaan teknologiavalmiustasoa, jolloin saadaan aikaiseksi soveltuvuusselvitys. Idea saadaan nostettua sellaiselle tasolle, että nähdään, onko tämä toteutettavissa oleva hanke.
Pathfinder- ja Transition-ohjelmat tarjoavat sadan prosentin rahoituksen, mutta sen saamiseen tarvitaan yhteistyöverkosto. Osallistujia pitää olla tiimissä vähintään kolme ja kahdesta eri maasta. Idea voi tulla yritykseltä, joka hakee apua yliopistolta perusteiden selvittämiseen. Se voi lähteä myös yliopistotutkimuksesta, kun tajutaan, että idealla voisi tehdä liiketoimintaakin. Suomalaiset eivät kuitenkaan osaa kovin hyvin käyttää Pathfinder-rahoitusta.
Kaksi tapaa hakea: avoin haku ja haastehaku
Kaikissa kolmessa EIC:n rahoitusohjelmassa on avoin haku ja haastehaku, joista kummallakin on omat budjettinsa. Vuonna 2023 Pathfinderin avoimessa haussa tuli 783 hakemusta, joista 53 sai rahoitusta. Siten onnistumisprosentti oli 6,7.
Pathfinderin haastehaussa on neljä teemaa: aurinkovoiman hyödyntäminen ja muuhun energiamuotoon siirtäminen, sementin ja betonin muuttaminen hiilinieluksi, luonnosta virikkeitä ruokapakkauksiin ja kalvoihin sekä neljänneksi nanoelektroniikkaa energiatehokkaaseen reunalaskentaan. Jos idea osuu haasteen teemoihin, niin niihin kannattaa hakea. Pathfinderin haastehaku on avoinna 16.10.2024 asti.
Siirtymävaiheen rahoitusohjelma, Transition
Transition on siirtymävaiheen rahoitus, joka nostaa innovaation tasoille 5—6. Ohjelma tukee tulevaisuuden teknologiaa eli tieteestä kumpuavia ratkaisuja.
Vuonna 2023 EIC Transition-ohjelmaan toimitettiin avoimelle puolelle 162 hakemusta ja haasteisiin 95 hakemusta. Saksasta sai rahoitusta 14 hakemusta, Alankomaista yhdeksän, Ranskasta kahdeksan, Tanskasta viisi, Ruotsista kolme ja Suomesta yksi.
Hakemusten arvostelukriteerit
Kaikissa Euroopan innovaationeuvoston kolmessa rahoitusohjelmassa (Pathfinder, Transition ja Accelerator) on kolme teemaa: erinomaisuus, vaikuttavuus ja toteutuksen laatu.
Erinomaisuus kuvaa innovaation uskottavaa, mutta radikaalin uutta visiota, jolla on pitkän aikavälin vaikuttavuutta. Tieteessä tehdään keksinnöllinen läpimurto, jolla teknologiaa viedään eteenpäin. Hankkeen ja kehitettävän teknologian tavoitteiden tulee olla uskottavia. Suurella riskillä on saavutettavissa iso tuotto, jos innovaatio onnistuu. Menetelmän täytyy olla uudistettava ja siinä kannustetaan hyödyntämään tieteiden välisen tutkimuksen rajapintaa.
Vaikuttavuuden ansiosta innovaation tulee muuttaa yhteiskuntaa esimerkiksi ympäristön tai talouden kannalta. Innovaatiossa on hyvä olla potentiaalia muuttaa markkinaa ja luoda uusia markkinoita. Keksinnön suojaaminen tai muut hyödyntämismenetelmät on syytä miettiä valmiiksi kuntoon. Arvioinnissa painavat myös erilaiset viestintätoimenpiteet ja tieteelliset julkaisut. Keksinnön tulee nousta yleiseen tietoisuuteen sitten, kun suojaus on kunnossa.
Toteutuksen laatua arvioidaan työsuunnitelman konkreettisuuden ja tehokkuuden perusteella. Välitavoitteet, aikataulut ja tuotokset täytyy määritellä sekä riskit arvioida hyvin. Myös resurssien ja työmäärän mitoitus sekä tiimin riittävä osaaminen on syytä kartoittaa.
Yhtenä erillisenä kriteerinä katsotaan myös tasa-arvon toteutumista. Peräti 13 prosentilla hakijoista oli naistoimitusjohtaja eli tasa-arvoasiat kannattaa huomioida hakemuksessa. Tasapainoinen sukupuolijakauma pitää pyrkiä näyttämään toteen.
Lisätietoja:
Juhani Talvela
Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtaja
puh. 050 62 471
juhani.talvela@keksintosaatio.fi