Projix-mittauslaite vähentää virheitä rakentamisessa

Tuomo Leikas keksi Projix-projisointi- ja mittausjärjestelmän, joka merkittävästi vähentää virheitä rakentamisessa. Projix on rakennusmittauksen ammattilaisille tarkoitettu työmaaprojektori, joka näyttää lasersäteellä oikeat asennuspaikat tarkasti rakennuksella. Laitetta ohjataan tablet-tietokoneella. Järjestelmä vapauttaa mittaajan mittanauhojen ja paperipiirustusten kanssa säheltämiseltä. Keksintösäätiö myönsi Leikakselle innovaatiosta 10 000 euron Apu+Raha™ -tuen. 

Keksinnön hyödyt 

Projix digitalisoi rakennusmittauksen. Se täyttää rakennusalan uudistuvan lainsäädännön vaatimukset, kun Suomessa tammikuun alussa vuonna 2025 rakennusalalla tulee pakolliseksi BIM-tietomallinnus. Tällöin tulee voimaan uusi Tietomalliasetus. Tietomallilla tarkoitetaan rakennuskohteen ja sen ominaisuustietojen esittämistä kolmiulotteisesti digitaalisessa muodossa. 

Leikaksen arvion mukaan miljoonan arvoisessa rakennuskohteessa voidaan saavuttaa jopa 50 000 euron säästö, kun vältytään mittausvirheiltä. Nykyään mittausvirheitä tapahtuu joka päivä rakennustyömailla. Siten Projixin avulla voidaan säästää merkittäviä summia rakentamisessa. 

Keksinnön hyödyt ovat moninaiset. Rakennustyömaalla käytetään hyväksi rakennustietomallista saatavaa digitaalista tietoa ja siten on käytössä aina viimeisimmät ns. piirustukset digimuodossa. Jo heti ensimmäisellä kerralla oikein mitattu asennuskohde auttaa rakentajia pysymääan aikataulussa ja pitämään kustannukset kurissa. Työmaan tuottavuus kasvaa, kun mittamies voi mitata useita mittauskohteita eri asentajille samalla kertaa. Projix nopeuttaa mittaamista 15-20 prosenttia.  

— Kun rakennusmittaus tehdään kerralla oikein, niin asennuskin sujuu silloin rakennuskohteessa kohdilleen, mikä sitten helpottaa logistiikkaa liittyen työntekijöiden liikkumiseen, materiaalivirtojen hallintaan ja aikataulussa pysymiseen. Mottomme on ”First Time Right”, Leikas selventää. 

— Korkealla mitatessa, esimerkiksi katonrajassa, mittanauhalla mittaaminen jää kokonaan pois. Tämä aiheuttaa usein vaaratilanteita, kun joudutaan kurkottamaan mittauskohteeseen mittauksen ja merkkauksen yhteydessä. Projix näyttää suoraan lasersäteellä asennuspaikat, jotka käydään merkkaamassa turvallisesti mittauskohteessa telineiltä käsin, Tuomo Leikas lisää. 

Prototyyppien testaaminen 

Tuote on patentoitu ja rekisteröity tavaramerkki. Ensimmäinen prototyyppi valmistui syyskuussa 2022. Kenttätesteissä todettiin, että pistepilven muodostaminen ja laserosoitus toimii. Kaksi seuraavaa prototyyppiä valmistuvat alkuvuonna 2024.  Niistä toista käytetään testaukseen ja  toista esittely- ja myyntityöhön. Keväällä 2024 Leikaksen omistaman Lenax Oy:n on tarkoitus toteuttaa pilottihanke lappeenrantalaisen Efika Oy:n kanssa. 

— Apu+Raha™ tullaan käyttämään osana käyttöliittymän suunnittelusta ja ohjelmiston tekemisestä aiheutuvien kustannusten kattamiseen, Leikas sanoo. 

Haastattelupyynnöt: 

Tuomo Leikas 
Lenax Oy:n toimitusjohtaja 
tuomo.leikas@lenax.fi
puh. 040 577 7003 
www.projix.fi 

 

Keksintösäätiö

04.11.2023

Muut Artikkelit

IPR Gaalaa vietettiin 22.3.

IPR Gaalaa vietettiin 22.3.

IPR Gaalaa juhlittiin 22.3.2024. Keksintösäätiö palkitsi kaikkien Apu+Raha™ -saajien puolesta yhden kunniakirjalla...