Pyöreän pöydän ritarit

Uutta risteilyllä oli myös KeksijäForum, joka viitoitti suuntaa keksintötoiminnan kehittämiseen, keksijän brändiin ja keksijän rooliin. Yksimielinen toteamus sillä oli, että yhteiskunnan, Suomen, kehittämisessä keksintötoiminta täyttää jo yllättävän pienellä energialla merkittävän tilan. Jorma Pölönen vertasikin keksimistä lampeen heitettyyn kiveen, joka synnyttää useita renkaita.

Jorma Kyppö keksi nimetä Forumin joukon ”Pyöreän pöydän ritareiksi”, jotka pelastavat Suomen tulevaisuuden. Petro Lahtinen kehitteli keksijän brändäystä ja brändin kriteereitä, jotka olisivat selkeä viesti esimerkiksi ulkopuolisille sijoittajille. Brändin kriteereiden tulisi olla Lahtisen mukaan tiukat. Pitäisikö keksijälle luoda toinen termi, kysyttiin.

”Ritareiden” keskustelussa Matti Koskinen heitti esille joukkorahoituksen roolin ja pienosakkaiden panostuksen.

Miten keksinnöt esille?

Yksi pohdinnan kohde oli myös se, miten keksijöiden määrä saadaan nousemaan, mitä voitaisiin tehdä, jotta keksinnöt saataisiin esille. Kuka tahansa voi olla keksijä, mutta kynnys tehdä itsestään keksijä, on korkea, todettiin. Kaikki ideat ovat arvokkaita.

Rahoitus ja pääomasijoittajien asenteet ovat iso haaste, jossa yksittäinen keksijä on aika yksin. Hänelle pitäisi löytää kaveri, joka usein puuttuu, todettiin.

Maassa löytyy 5 000 ideaa. Ne pitäisi kaivaa esille, raateja ym. olisi kannustettava tuomaan niitä esille. Nyt ei ole haavia tai rysää, joka ottaisi niitä vastaan, mainittiin yhdeksi ongelmaksi.

Aivan erityisen hankalaksi todettiin y-tunnuksettomien keksijöiden rooli. Ne kelluvat Tekesin ulkopuolella. Miten tämä hoidetaan? kysyttiin. Perusta yritys, sanotaan. Helpommin sanottu kuin tehty. Olisi luotava mekanismi, jolla y-tunnuksettomien mahdollisuuksia parannetaan, vastattiin.

Keksijän alkutaival on usein yksinäistä puurtamista. Rahaa vaaditaan paljon, koska mm. kaikki vaiheet pitää suojata.

KeksijäForumiin osallistuivat yritysvieraina Matti Koskinen, Jorma Kyppö, Petro Lahtinen, Heidi Luck, Tero Majuri ja Jorma Pölönen. Isäntiä edustivat Urho Ilmonen, Marja-Liisa Ilmonen ja Marju Silander. Vierailevina kommentaattoreina sanansa sanoivat Jukka Jyränoja, Mika Niskanen Tekesistä ja Mikko Savolainen Invesdorista. Arto Tuominen toimi moderaattorina ja Jukka Reinikainen kirjasi keskustelun.

Keksintösäätiö

26.05.2017

Muut Artikkelit

IPR Gaalaa vietettiin 22.3.

IPR Gaalaa vietettiin 22.3.

IPR Gaalaa juhlittiin 22.3.2024. Keksintösäätiö palkitsi kaikkien Apu+Raha™ -saajien puolesta yhden kunniakirjalla...