Euroopan innovaationeuvosto (EIC) myöntää lähellä kaupallistamista oleville keksinnöille Accelerator-rahoitusta. Sitä voi saada joko apurahana tai omana pääomana.

 

Vuonna 2023 Accelerator-hakemuksia tuli 680 kappaletta, joista 172 sai rahoituksen. Apurahaa myönnettiin yhteensä 404 miljoonaa ja pääomaa 687 miljoonaa. Suomesta oli yli 100 hakemusta, joista kuusi sai rahoituksen. Ranskaan ja Saksaan verrattuna se on kuitenkin vähän. Saksasta oli 350 hakemusta, joista 14 sai rahoituksen. Ranskasta oli puolestaan 1 250 hakemusta, joista 27 sai rahoituksen. Ruotsikin pärjäsi Suomea paremmin 180 hakemuksella, joista 11 sai rahoituksen.

 

Accelerator-ohjelmassa voidaan myöntää siis joko apurahaa tai pääomaa, jolloin  EIC Fund voi tulla mukaan pääomasijoittajana. Maaliskuun 24. päivään 2024 mennessä 471 yritystä on saanut myönteisen päätöksen EIC Fundin pääomittamiselle. Pääoman määrä on yhteensä 2,7 miljardia euroa. Tosin vasta 217 yritystä on allekirjoittanut pääomasopimuksen maaliskuuhun mennessä. Merkittäviä pääomasijoituksia voi saada syväteknologia-alueelle. Eri sektoreista vahvimmin edustettuina ovat terveys, ICT, maatalous ja ruoantuotanto sekä bioteknologia. 

 

Accelerator-rahoituksen arviointikriteerit keksinnön menestymiselle

 

EIC Fund on tunnistanut sijoitustoiminnassaan tärkeitä tekijöitä menestykselle. Se on luokitellut hakijat korkean potentiaalin yrityksiksi, potentiaaliseksi voittajaksi, houkuttelevaksi tapaukseksi, ongelmalliseksi tapaukseksi ja vaaravyöhykkeeksi.

 

Liiketoiminnan suunnittelemisen on syytä pohjautua skaalautuvaan liiketoimintamalliin ja  uskottavan kasvupotentiaalin pitää olla näkyvissä. Arvioiden ja oletusten tulee olla realistisia. Liiketoiminnan täytyy pohjautua selkeään visioon. Ne ovat osa EIC Fundin tunnistamaa menestyksen reseptiä.

 

  1. Yleisimpiä liiketoiminnallisia varoitusmerkkejä hakemuksessa ovat epäselvä liiketoimintamalli, strategisen ajattelun puute ja epärealistiset oletukset.
  2. Keksinnön tulee olla kärkiteknologiaa ja tutkimuksen eturintamassa.
  3. Keksinnön kehittäminen kohti menestystä täytyy olla hallussa eli johtaminen kunnossa.
  4. Tavallisia heikkouksia hakemuksissa ovat myös fokuksen puute ja huono raportointi.
  5. Markkinoinnissa ja myynnissä on tärkeää huomioida tuotteen, palvelun, markkinan ja kysynnän yhteensopivuus (Product Market Fit).
  6. Syvällinen ymmärrys kilpailusta ja omasta kilpailuedusta sekä arvolupauksesta.
  7. Rahan hallinta. Talouslaskelmat tulee olla kunnossa ja rahan kulutustahti pitää ymmärtää sekä sovittaa tavoitteisiin.

 

Muita menestymisen ja tappion tekijöitä

 

  1. Kasvamisen pelko, jolloin pelätään kontrollin menettämistä.
  2. Ei haluta partneroitua sijoittajien kanssa eli vähentää omaa omistusosuutta.
  3. Epärealistiset kuvitelmat yrityksen arvosta ja absurdit arvonmääritykset.
  4. Markkinatilanteet, kuten taloustrendit, kilpailutilanne ja sääntely.
  5. Kehittämisen tahti ja vauhti. Ehtiikö asiakkaiden kiinnostus siirtyä muihin asioihin?
  6. Onni. Pääseekö keksintö ja yritys Harward Business Revyhyn tms.?

 

Lisätietoja:

 

Juhani Talvela

Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtaja

puh. 050 62 471

juhani.talvela@keksintosaatio.fi

https://eic.ec.europa.eu/index_en

www.keksintosaatio.fi