Euroopan Innovaationeuvoston (EIC European Innovation Council) rahoittamat pienet ja keskisuuret yritykset voivat nopeuttaa innovaatioiden kehitysprosessia Innobuyer-ideakilpailun avulla. Kilpailussa on erilaisia haasteita, joita ratkomaan kutsutaan nyt innovaatioita tarjoavia pk-yrityksiä.
InnoBuyer-ideakilpailu päättyy 24.1.2024 klo 17 CET. Kyseessä on julkisten organisaatioiden esittämä ideakilpailu yhteiskehityshankkeille pk-yrityksien kanssa. Kilpailun ideat liittyvät julkisten organisaatioiden esittämiin tehtäviin, joihin ei vielä ole tarjolla sopivaa kaupallista ratkaisua. Tavoitteena on nopeuttaa innovaatioiden käyttöönottoa. Kilpailun tuloksena valitaan 15 ratkaisuehdotusta.
Ideakilpailuun on kaksi tapaa osallistua:
- Haku esitettyyn tehtävään. Innovaatio on vastaus johonkin esitettyihin 12 tehtävään.
- Avoin haku. Innovaatio liittyy tehtävään, jonka yrityksesi on valinnut yhdessä jonkun julkisen organisaation kanssa. Lisäksi edellytetään, että pk-yritys on saanut tai saa EIC:n myöntämää rahoitusta.
Kilpailuun voivat hakea pk- ja startup-yritykset, jotka toimivat EU:n jäsenmaissa, EU:n linkittyvissä maissa tai Horizont Europe -ohjelman maissa.
Kilpailuohjeistus käyttää termejä:
- ”Challenger”, jolla tarkoitetaan julkisia organisaatiota, jotka esittävät tehtäviä ratkaistaviksi.
- ”Solver”, joka tarkoittaa pk-yrityksiä, jotka esittävät uusia ratkaisuja näihin tehtäviin.
Innobuyer-ideakilpailussa on neljä vaihetta:
1) Konsortio valitsee 15 parasta ratkaisijaa saatuihin tehtäviin.
2) Ratkaisuehdotukset arvioidaan ja ehdotukset valitaan arvioinnin pohjalta eli hankkeet saavat rahoituksen.
3) Yhteistyössä tehtävien tarjoajien kanssa ratkaisijat testaavat ratkaisua. Ratkaisijat saavat rahoitusta ratkaisun kaupallistamiseksi.
4) Ratkaisun dokumentointi mahdollisia tulevia ratkaisumalleja varten.
Nyt haussa oleviin ratkaisuihin on tarjolla yhteensä 1,2 miljoonaa euroa. Innobuyer-ideakilpailu auttaa ratkaisun tarjoajia tutustumaan potentiaalisiin asiakkaisiin. Kilpailun myötä ratkaisun esittäjillä on mahdollisuus 10 kuukauden mittaiseen yhteiskehittämisjaksoon tehtävän esittäjän kanssa. Ratkaisujen esittäjät pääsevät tutustumaan julkisen sektorin toimijoihin ja mikäli ratkaisun yhteiskehittäminen onnistuu, tehtävän esittäjä voi tarjota kehitettyä ratkaisua ostettavaksi. Näin ratkaisujen esittäjät voivat saada asiakaskokemuksia.