Keksintösäätiö tukee lasten ja nuorten keksijäharrastusta

Keksintösäätiö tukee nuorten TuKoKe Tutki-Kokeile-Kehitä teknologia- ja keksintökilpailua lasten ja nuorten keksijäharrastusten edistämiseksi. Vuoden 2023 kilpailuun osallistui 156 kilpailutyötä tekijöineen. Lopputapahtumaan huhtikuun alussa Otaniemessä osallistui 36 työtä ja niiden tekijät. Seitsemän kilpailutyötä palkittiin keksinnöllisyydestään Keksintösäätiön rahapalkinnolla ja kunniakirjalla.

3.–6.-luokkalaisten sarjassa palkittiin 300 euron stipendillä keksinnöllisenä työnä Asiya Yousfin tekemä Tekoälypohjainen kirjoitustaidon personal trainer Tekipetrai. Asiya kertoo saaneensa idean ohjelmistoonsa kokeillessaan erilaisia teköälysovelluksia. Hän yhdisteli erilaisia tekoälytoiminnallisuuksia ja niin syntyi kirjoitustaidon personal trainer. Onnea sarjansa voittajalle!

Asiya Yousfi voitti sarjansa tekoälyllä toteutetulla oppimisohjelmallaan.

7.–9.-luokkalaisten sarjassa palkittiin 100 euron stipendillä keksinnöllisenä työnä Antton Kiurun ja Marcus Anttilan työ väriaineherkistettyjen aurinkokennojen ja piipohjaisten aurinkokennojen vertailututkimus. Onnea ja menestystä sarjansa voittajalle.

Lukioiden sarjassa keksinnöllisenä työnä palkittiin erityismaininnalla ja 300 eurolla Markus Aarrejoen työ Sähköenergian varastointi vauhtipyörään. Markus oli saanut idean vauhtipyörästä energiavarastona tehdessään fysiikan kotitehtäviä energiasta sekä katsellessaan uutista sähkön hinnan rajuista heittelyistä. Oivallista työssä oli rakennettu koejärjestely, jolla Markus pystyi muuttamaan sähköenergiaa vauhtipyörän kineettiseksi energiaksi ja ja päinvastoin muuttamaan varastoitua kineettistä energiaa takasin sähköenergiaksi. Onnea ja menestystä sarjansa voittajalle.

Markus Aarrejoki ja rakentamansa vauhtipyörä sähköenergian varastoimiseksi.

Lukiolaisten sarjassa palkittiin lisäksi 100 euron stipendillä ja kunniakirjoilla seuraavat erinomaiset keksinnöllisyyttä huokuvat työt:

  • Aurinkomyrskyn jäljillä: Eetu Saariniemi, Arttu Kaarlela, Saara Huru, Tuukka Ojala, Viivi Heikkinen, Aaron Kauppi  
  • Metal Detectors: Anna Karppinen, Sandra Kari, Topias Vakkilainen, Mimmi Haavisto 
  • Asymmetrinen Diffie-Hellman- avaintenvaihdon takaovi: Ville Kokkonen 
  • Akkujen ikääntyminen: Anssi Laine 

Keksintösäätiö kiittää yhteistyöstä TuKoKe-kilpailua ja kannustaa kaikkia koululaisia ja heidän opettajiaan osallistumaan seuraavaan kilpailuun! Kilpailussa on omat sarjansa lastentarhasta lukioon. 

Lisätietoja TuKoKe:sta löytyy osoitteesta tukoke.fi ja 

Keksintösäätiöstä osoitteesta keksintosaatio.fi

Keksintösäätiö

10.05.2023

Muut Artikkelit