Matti Meikäläinen harrastaa ruoanlaittoa ja hänelle ruoan maku on tärkein ostopäätöksiä ohjaava tekijä. Hän on kulinaristi isolla k:lla. Matti on valmis näkemään vaivaa saadakseen tuoreimmat raaka-aineet keittiöönsä ja hurmatakseen ystävänsä herkullisilla annoksilla illalliskutsuilla. Myös kodin viihtyisyys ja design ovat Matille tärkeitä, siksipä hän haluaa vihreyttä kotiinsa. Matti ostaa tyylikkään Vext-kasvatuskaapin, jossa hän kasvattaa lehtivihanneksia, jotta hän saa aina runsaasti tuoreita, ravintorikkaita ja maistuvia yrttejä pöytäänsä.
Tavallinen kuluttaja voi kasvattaa salaattia, yrttejä ja vaikkapa kirsikkatomaatteja Vext-kasvatuskaapissa suurehkoja määriä. Design-kaappi toimitetaan kotiin asti avaimet käteen -periaatteella. Kaapin ikkunoista näkyvät vihannekset tuovat vehreyttä sisustukseen. Se ratkaisee ongelman, miten tavallinen kuluttaja voi kotioloissa tuottaa runsaita määriä tuoreita lehtivihanneksiä ilman kemikaaleja. Keksintö on saanut Keksintösäätiön 5 000 euron Apu+Raha™ -tuen.
— Keksinnön tekninen innovaatio on se, miten kasvatuskaappia pystytään ohjaamaan. Lähdimme patentoimaan kastelujärjestelmää, joka toimii sumuteknologialla. Se on NASA:n tutkimuksen mukaan maukkain ja ravintorikkain tapa kasvattaa kasveja ruoaksi, kertoo Vextin talousjohtaja Niklas Bärlund.
— Kastelujärjestelmässä käytetään vain perusravinnetta ja vettä, joka on kasvatuskaapin tankissa, Bärlund tarkentaa.
Luvassa moninkertainen sato verrattuna kilpailijoihin
Muihin sisätiloissa käytettäviin kasvihuoneisiin verrattuna Vext-kasvatuskaappi pystyy Bärlundin mukaan tuottamaan moninkertaisen sadon. Lisäksi kun kotona on aina tarjolla tuoreita lehtivihanneksia, niin ruoan ravintoarvo pysyy hyvänä. Tärkeät ravinteet eivät pääse katoamaan, kun kasveja ei säilytetä pitkään sadonkorjuun jälkeen ja kuljeteta pitkiä matkoja kauppaan. Tällöin valo ja happi eivät pääse hajottamaan vitamiineja ja antioksidantteja.
Vextin saama Apu+Raha on kulunut tuotekehitykseen eli prototyyppien rakentamiseen, Ruoka&Viini-messuilla markkinointiin ja patenttiin.
— Meillä on valmis tuote, jonka lanseerasimme pari päivää sitten Ruoka&Viini-messuilla. Toimitukset alkavat ensi vuoden alussa. Nyt myydään ennakkotilauksia, ja olemme saaneet jo pari sellaista, Bärlund sanoo.
Vext on mukana startupien Kiuas-kiihdyttämössä vielä muutaman viikon. Bärlundin mukaan heillä on tarkoitus lähteä sen jälkeen hakemaan isompaa rahoitusta ja laajentamaan kaupallistamista. Ensi vuoden tulevaisuuden suunnitelmissa on myös vienti ulkomaille ja yrityksen kansainvälistyminen.
Apu+Raha™ -palvelu käynnistyi keväällä 2023
Keksintösäätiö käynnisti Suomen Kulttuurisäätiön tuella Apu+Raha-palvelun ja rahoituksen keväällä 2023. Ensimmäisellä Apu+Raha-hakukierroksella rahoitusta jaettiin yhteensä 35 000 euroa neljälle hankkeelle, joista yksi on Vextin kasvatuskaappi. Rahan lisäksi hakijat saattoivat hyödyntää Apu+Raha-prosessin asiantuntijoita, jotka perehtyivät hakemukseen ja antoivat mielipiteensä mahdollisesta hakemuksen parantamisesta.
— Jo hakemuksen tekemisellä on merkittävää arvoa hakijalle. Hankkeen kuvaaminen järjestelmällisesti hakemuksen mukaisesti valottaa hyvin niin hankkeen teknistä kuin kaupallistakin tasoa, sanoo Keksintöäätiön hallituksen jäsen Timo Nyberg.
Rahoitusta saaneet hankkeet edustavat monipuolisesti rakentamisen, maatalouden, energiatekniikan ja sosiaalitoimen alueita. Nyberg uskoo rahoituksen antavan vauhtia hankkeiden eteenpäin viemiseen. Jo vuoden kuluttua hankkeiden tulisi raportoida saavutetuista tuloksista.
— Keksintösäätiöllä on tavoitteena laajentaa Apu+Raha-palvelukonseptia Ideajalostamoksi, joka palvelee suomalaista innovaatiojärjestelmää, keksijöitä ja pienyrityksiä valtakunnallisesti, Nyberg toteaa.
Haastattelupyynnöt:
Niklas Bärlund
Talousjohtaja
Vext Oy
niklas@vext.fi
puh. 044 042 4299